HET HUIS MET DE KOGELDit prachtige monumentale pand in de Appelsteeg, is een van de twee overgebleven houten huizen in Alkmaar.

Wanneer het huis gebouwd werd is niet bekend; er wordt vermoed dat het kort voor het beleg van Alkmaar gebouwd is. Wel is bekend dat een van de eerste bewoners Jan Arendszoon was. Hij was een van de eerste hagenpredikers van het huidige Nederland. Tijdens de inslag van de kogel in zijn huis bleven al zijn gezinsleden ongedeerd.Volgens een legende zou bij de inslag de 40 pond zware kogel dwars door de gevel zijn gegaan. Binnen in het pand zou het een stoel, waarop een dochter van Jan Arentsz zat te spinnen, het spinnewiel en de wastobbe waarin Jan Arentsz’ vrouw aan het wassen was vernietigd hebben.

Van de herstelkosten is een rekening bewaard gebleven, op de rekening is spraken van "een gatt" in het huis na een inslag van een Spaanse kanonskogel.

De houten gevels zijn allemaal in overstek gebouwd. Elke verdieping is daarbij op consoles geplaatst. De stenen gevel had dit ook, dit is bij een verbouwing in de 19e-eeuw verwijderd.Door een kleiner grondplan hoefde de huiseigenaar ook minder belasting te betalen voor het grondgebruik.De voorgevel loopt ook taps toe, de onderkant is smaller dan de bovenkant. Alleen de gevel aan de zijde van de Appelsteeg heeft een winkelpui. In 2010 is het pand geheel gerestaureerd.


Bron: Wikipedia


 

© 2016 - 2021 Oude Stad Alkmaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel