VERTEL ES WAT OVER JE PAND
Edelyn,

Trotse bewoner en huurder van 2 van de meest bijzonder historische panden in Alkmaar. Edelyn, goudsmederij voor luxe sieraden en parels in “Het huis met de kogel” en in “Huize De Kroon” in het historisch centrum van Alkmaar; “De oude Stad”.   

Het Huis met de kogel is het méést tot de verbeelding sprekende historische pand van Alkmaar. 8 oktober 1573 is het victorie-jaar waarin de Spanjaarden uit Holland werden verdreven.

Als laatste “oorlogsdaad” vuurden de Spanjaarden hun kanonnen nog af op de stad. Hierbij werd met name het “Huis met de kogel” getroffen door een kanonskogel, dat als symbool in de houten gevel van het pand nog altijd te zien is. Het huis is eigendom van woningbouwvereniging “Van Alckmaer voor wonen”.

Huize “De Kroon” “Het huys aan de Steenmienterbrugge, daer waer de Croon uythangt” is de benaming zoals in de oudste aktes vermeld.

Het pand ligt aan de Gewelfde Stenenbrug, aan het einde van de Langestraat, met de Grote- of St. Laurens kerk als overbuurman dat 30 jaar ouder is dan “De Kroon”. Het pand is gebouwd in 1546 (bijna 500 jaar geleden) door Jacob Coren, die vanuit Hoorn naar Alkmaar verhuisde. (Daarom zowel het wapen van Alkmaar als hoorn op de gevel)

Coren was een wijnhandelaar en had nogal wat te vertellen als bewoner van het duurste huis van Alkmaar. In zijn tijd, de late middeleeuwen, werd Holland overheerst door de Spanjaarden. Koning Keizer Karel de 5e zwaaide de scepter tot 8 oktober 1573. (zie geschiedenis van het huis met de kogel hierboven)

100 jaar later kwam Niellius op het adres (Mient 31) wonen. Hij was een staalmeester (lakenhandelaar) en ook hij was een man van aanzien, waarvan nu nog een belangrijk portret in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt. Niellius verfraaide het pand met haar beroemde beelden van geloof en hoop. De huidige eigenaar van het pand, is de Vereniging “Hendrick de Keijser” die 400 rijksmonumenten in haar bezit heeft, waaronder sinds kort ook het voormalige Hooghe Huys pand (t.o. de grote kerk)

Met vriendelijke groet,

wellicht tot ziens bij Edelyn.

Foufke Hartog (meester Edelsmid), John Bakker


 

© 2016 - 2021 Oude Stad Alkmaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel